Blogit
Blogit kirjoittajalta Susanna Rahkamo Näytä kaikki blogitBloggaajat
Kaikki
Laura Vargas (10)
Pentti Sydänmaanlakka (30)
Susanna Rahkamo (14)
Marita Hänninen (7)
David Goddard (5)
Mauno Tirkkonen (7)
Juha Hynynen (11)
Abdi Jama (2)
Miko Pietilä (1)
Aarne Kiviniemi (3)
Pekka Jääskö (1)
Raimo Kekkonen (1)
Juha Martikainen (4)
Henri Karjula (1)
Eeva Tikkanen (1)
Vaatii järisyttävän paljon rohkeutta ja itseluottamusta uskoa omaan näkemykseen ja toteuttaa se, sillä ihmiselle on ominaista pelätä. Pelot suojaavat meitä ulkoapäin tulevilta uhilta, mutta myös estävät meitä toteuttamasta ideoitamme.
Villitkin oivallukset pohjautuvat jo olemassa olevien asioiden yhdistelemiseen, muunteluun ja kopioimiseen, Susanna Rahkamo sanoo.
Mitä syntyy, kun kalateollisuus, pakkausvalmistajat ja puuteollisuus pohtivat yhdessä ratkaisua pakkausmateriaalien kierrätysongelmaan? Syntyy kipinöitä, joista versoaa uusia innovaatioita, kuten Stora Enson kierrätettävät kalankuljetuspakkaukset.
Perjantaina olympiatuli syttyy kisojen merkiksi. Urheilijoilla vatsaa hieman kouristaa, aistit ovat virittyneet, maailma ympäriltä katoaa, ajatus ei harhaile eikä huomio kiinnity mihinkään tarpeettomaan. On vain tämä hetki, minä/me ja suoritus.
Oppimisen johtaminen on kaikkien haaste ja oppimisen edellytysten luominen pitäisi olla kaikkien intresseissä.
Suomi on luonut menestyksensä jäljittelemällä, sanoo huippuyliopisto MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström Helsingin Sanomien 23.3.2016 julkaistussa haastattelussa
Luin kiinnostavan artikkelin erinomaisten opettajien työskentelytavoista. Artikkelissa arvostettu systeemisyyden tutkija professori Keith Sawyer[i]kertoo, kuinka kokeneet opettajat tekevät kahta hyvin poikkeavaa asiaa: hyödyntävät noviiseja enemmän rakenteita ja improvisoivat.
”Heureka”, sanoi Arkhimedes, kun astui kylpyammeeseen ja veden pinta nousi. Syntyi oivallus epämääräisen muotoisen tilavuuden tarkasta mittaamisesta. Tarina kertoo, että kuningas oli esittänyt kysymyksen: ” Miten voin olla varma, että kruununi on puhdasta kultaa.”
Luovuustutkija Robert Stenberg väittää: ”Luovuus on tapa”. Aiemmin luultiin, että luovuus on peritty ominaisuus, mutta aivotutkimus on paljastanut, että aivot näyttäisivät aktivoituvan luovassa toiminnassa samaan tapaan kuin muunkin ajattelun tai oppimisen yhteydessä. Luovuus ei ole mikään mystinen, synnyinlahjana saatu ominaisuus vaan oppimisen tulos, jonka syntyyn vaikuttavat vahvasti oma motivaatiomme ja ympäristömme
Viime viikolla Pertec’in perustajan Pentti Sydänmaanlakan 60-vuotispäivän kunniaksi järjestetystä juhlaseminaarista lähti joukko energisoituneita osallistujia. Koko päivän ideoiden ilotulitus rakensi reseptiä tulevaisuuden menestystekijöistä.
Vapaaehtoistoiminnassa on jo kauan jouduttu miettimään, miten johtaa joukkoja, kun palkitsemiskeinot ovat rajalliset. Setelinippua ei voi vilautella eikä palkankorotuksia ole tarjolla. Sen sijaan on synnytettävä innostusta, luotava toiminnalle syvempi merkitys, on annettava ihmisille mahdollisuuksia toimia ja toteuttaa itseään, sekä muistettava kiittää. Yksi pörssiyhtiön johtoryhmäläinen tokaisi taannoin vapaaehtoistoiminnasta: ”Tämä on niin ihanaa. Tunneskaalaa mennään ylös ja alas. Työelämässä ei koe mitään vastaavaa. ” Kysyin itseltäni, että miksi ei koe ja miksi työelämä on latteaa.
Mitä luovuus on ja voiko sitä johtaa? Miksi joku päätyy tekemään hurjia uusia juttuja, kun toiset junnaa paikallaan? Miksi joku näkee mielenkiintoisia sovelluksia, kun toiset eivät huomaa, vaikka loistavat idea-aihiot pyörivät ympärillä. Kysymykset ovat kiehtovia ja ne ovat askarruttaneet minua jo pitkään. Jatko-opinnoissani Aalto yliopistossa olen pyrkinyt löytämään vastauksia ja jäsentämään, mitä pitää johtaa, kun johtaa luovuutta.
Selailin Forbesia ja otsikko , ”The #1 Reason Leadership Development Fails”, herätti kiinnostukseni. Kirjoitus syventyi sanojen ”johtamisen kehittäminen” ja ”johtamisvalmennuksien” erojen havainnollistamiseen. Sinänsä mielestäni sanoilla saivarteleva kirjoitus jäsentelee hyvin johtamis- ja esinevalmennuksen elementtejä. Kirjoittaja tuskastelee valmennusten painottuvan sabluunaratkaisujen opettamiseen.
Lisää blogeja luettavissa... Näytä kaikki blogit